Boeiend interactief debat over plastic afval in Hasselt

Standaard

debat plastic

Op donderdag 20 februari 2014 verzamelden een dertigtal aanwezigen in de rechtenfaculteit van de UHasselt voor een boeiend interactief debat over het plastic afval  in onze samenleving – dat onze volksgezondheid bovendien bedreigt – met een deskundig panel onder hoede van moderator Felix Bergers, initiatiefnemer van deze avond en lid van de Universiteit voor Maatschappelijk Belang.

In het panel zaten naast afvalkunstenaar en actievoerder Toon Eerdekens ook nog milieudeputé Ludwig Vandenhove, Jef Langenaeken, lid van de Federatie van Europese Narren (een overkoepeling van 600 Vlaamse carnavalsverenigingen), Kris Somers van Limburg.net en chemieprof Jan Yperman als lid van het Centrum voor Milieukunde aan de UHasselt.

Plastic afval kreeg een ruimere omkadering in het debat, aangezien veel plastic verpakkingen – om hygiënische redenen – meer en meer voorkomen, hetgeen de wereldecologie en voedselketen bedreigt.

Vandenhoven en Langenaeken waren er zich ten zeerste van bewust dat veel plastic verpakking in carnavalsstoeten verdwijnen in de riolen en ze gaan dan ook op zoek naar producenten van vergaanbare papieren verpakkingen die de concurrentie aankunnen. Somers voegde er nog aan toe dat het uitgooien van andere plastic prullaria ook moet gestopt worden.

Ook was er Eerdekens die de officiële tellingen van OVAM veel te laag vond en waartegen hij dan ook regelmatig actie voert.

Jan Ypermans stelde de bioplastic – die volop in ontwikkeling is bij UHasselt – voor als alternatief als vervanging van plastics uit fossiele brandstoffen. De kostprijs, de bewaring van verse producten, de verpakking mag niet reageren met de inhoud en bij de afbraak mogen er geen toxische stoffen vrijkomen, zijn nog steeds hinderpalen in die ontwikkeling, Een andere grote bedreiging zou zijn dat gewassen voor plastiekproductie dan niet meer in gebruik zijn voor voedselproductie.

Slotsom: alle partijen moeten extra inspanningen leveren om het enorme plastic afvalprobleem te helpen oplossen uit hoogdringendheid.

Het provinciaal tijdschrift Milieu & Natuur, de nieuwsbrief van Limburg.net, de basisacties van Toon  met een op te richten netwerk voor geregelde tellingen, FEN-publicaties voor sensiblisering van het minder gebruik van plastic in het carnaval en ook de universiteit kan haar academisch onderzoek koppelen aan maatschappelijke actie, behoren tot de eerste stap om de maatschappelijke bewustwording wakker te maken.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.