Drietal weken niet wandelen in Kuringse Prinsbeemden voor aanleg knuppelpad

Standaard

De wandelroute doorheen natuurgebied Prinsbeemden in Kuringen is tijdelijk onderbroken voor de aanleg van een knuppelpad. Dit natuurlijke wandel- en fietspad op palen doorkruist het gebied vanaf de Demeroever in het westen tot de spoorweg aan de oostrand. De werken duren een drietal weken.

Prinsbeemden is van nature een waterrijk gebied met naast oud bos en open ruimtes ook kleine en grotere waterlopen. Dit water biedt kansen aan tal van soorten fauna en flora, maar ook uitdagingen. Zo is het noordelijke deel van Prinsbeemden bij overvloedige regen moeilijk toegankelijk voor actieve recreanten.

“In samenspraak met beheerder Agentschap Natuur en Bos leggen we daarom een vlonderpad aan over een deel van de bestaande wandelroute”, zegt schepen van Parken en Natuur Derya Erdogan. “Dit pad in natuurlijke materialen wordt op palen geplaatst zodat je ook in uitdagende weersomstandigheden maximaal met droge voeten de Kuringse natuur kan ontdekken.”

Het vlonderpad bedraagt op haar breedst 3 meter. Daardoor is het geschikt voor zowel voetgangers als fietsers. Een aannemer is maandag 15 april 2024 gestart met de aanleg van de eerste 380 meter. “Door toekomstige werken aan onder meer de vistrap doorheen het gebied leggen we vandaag de totale lengte nog niet aan. Dat zou immers de latere werken bemoeilijken. Door in twee fases te werken, kunnen we toch al tegemoetkomen aan de vraag van wandelaars.”

De werken zullen naar schatting drie weken in beslag nemen. Tot die tijd is de huidige wandelroute, aangegeven met een rode pijl op het terrrein, tijdelijk onderbroken. Wandelaars die Prinsbeemden in deze tijd maximaal willen ontdekken, kunnen best de zuidelijke toegang via het Prinsenhof nemen.

Voor de aanleg van twee uitkijkplatformen is ondertussen een omgevingsvergunning aangevraagd door het Agentschap Natuur en Bos.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.