Zeven Sint-Vincentiusverenigingen strijden tegen armoede in Hasselt

Standaard

Er zijn zeven Sint-Vincentiusverenigingen in Hasselt, waarvan de medewerkers zich belangeloos en vrijwillig inzetten om hulp te verlenen aan de hulpbehoevende Hasselaren, die buiten de boot van de reguliere hulpverlening van de overheid vallen. Op zondag 1  mei zetten de medewerkers van Sint-Vincentius Kuringen in ’t Gebaar dan ook hun deuren open in de Crutzenstraat 94 ter gelegenheid van Erfgoeddag in het teken van Armoede Troef.

Die van Hasselt-Centrum is al onafgebroken actief sinds 1855, gevolgd door die van Kuringen sedert 1872. Wij gingen langs die van Kuringen in het magazijn in de Crutzenstraat voor een bezoekje tijdens Erfgoeddag en werden ontvangen door voorzitster Lieve Swennen.

Ieder vereniging heeft zijn werkgebied. “Zo is Kuringen actief op  het grondgebied van Stokrooie, Centrum, Heide en Tuilt”, legt Lieve uit.

Voedselpakketten

“Wij ontvangen hier mensen die worden doorgestuurd door het OCMW, vele jonge mensen met schuldbemiddeling, maar ook een minderheid asielzoekers en ouderen, die allen niet in hun basisbehoeften kunnen voldoen, vervolgt ze haar verhaal.

Maandelijks worden dan voedselpakketten samengesteld en verdeeld onder de hulpbehoevenden. “Voedsel krijgen we van warenhuizen  en via particuliere schenkingen, sommige dingen kopen we zelf aan. Momenteel leveren we aan iets meer dan 40 gezinnen, zo’n 150 man, eens per maand voedselpakketten af. In ons magazijn verkopen we ook tweedehandskleding aan maximum 2 euro per stuk op uitnodiging. Voorts is er nog speelgoed en klein bestek voorhanden om uit te delen”, aldus Lieve Swennen. Ook krijgt het centrum financiële steun.

Vrijwilligers

Een 100-tal vrijwilligers steken een helpende hand toe in de zeven Sint-Vincentiusverenigingen. “Wij tellen in Kuringen 17 vrijwilligers, die elk verantwoordelijkheid dragen zoals over het speelgoed, de kledij en de boekhouding”.

Al deze leden proberen dan ook de noden van de armen in Kuringen zoveel mogelijk tegemoet te komen. “Niet alleen is er de materiële hulp, waarbij we vele mensen verderhelpen, ook andere steun zoals een luisterend oor wordt erg geappricieerd door onze mensen”.

Het Sint-Vincentiuscentrum ’t Gebaar in de Crutzenstraat 94a is elke dinsdag van 14 tot 17u open voor doorgestuurde en hulpbehoevende Kuringenaren.

15 suggeties bij “Zeven Sint-Vincentiusverenigingen strijden tegen armoede in Hasselt

 1. Vlayen Benny

  Hallo, wij hebben nog zeer goede kleren van mijn vader, die onlangs overleden is.
  Kunnen we daar iemand een plezier mee doen ?
  Waar moeten we ermee heen, of worden die aan huis opgehaald door uw dienst ?
  Mvg Benny

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.