30 extra zuinige huishoudtoestellen voor kwetsbare Hasselaren te huur

Standaard

Energie en kosten besparen door de aankoop van energiezuinigere huishoudtoestellen? Dat is niet altijd voor iedereen mogelijk. Daarom helpt stad Hasselt inwoners met een bescheiden inkomen aan energiezuinige huishoudtoestellen (wasmachine, droogkast, was-droog-combi, koelkast, diepvriezer en vaatwasser). Hiervoor werken we samen met SAAMO West-Vlaanderen, bedenkers van het concept. Deze organisatie heeft een overeenkomst met Bosch voor levering en onderhoud van de feitelijke toestellen.

“In 2022 ging stad Hasselt een eerste samenwerking aan voor dit initiatief. Ondertussen zijn er 19 toestellen verhuurd aan 10 gezinnen (lichtjes boven onze initiële doelstelling van 15 toestellen). We gaan nu een uitgebreide samenwerking aan voor 30 extra toestellen. De Hasselaar die zo’n toestel in huis haalt, betaalt afhankelijk van het toestel tussen de 9,5 en 13 euro per maand. Voor stad Hasselt is de totale kost zo’n 25.000 euro”, zegt schepen voor Armoedebestrijding Derya Erdogan.

“De goedkoopste en duurzaamste energie blijft de energie die je niét gebruikt. Helaas kunnen we niet altijd zonder in ons dagelijkse leven, om bijvoorbeeld de (af)was te doen. Energieverslindende toestellen vervangen door duurzame exemplaren is dan de volgende stap. Zomaar enkele honderden euro op tafel is weliswaar niet voor ieder gezin mogelijk”, zegt schepen voor Klimaat Nele Kelchtermans. “Daarom starten we met het ter beschikking stellen van duurzame huishoudtoestellen aan Hasselaren met een bescheiden inkomen”

Volgens de schepenen is het ontzorgende karakter net zoals bij het Hasseltse wijkrenovatieproject een enorme troef. “Natuurlijk zijn er tal van winkels die goedkope(re) huishoudtoestellen aanbieden. Maar niet iedereen ziet bij een aankoop nog door de bomen het bos. De energielabels zijn recent aangepast, het aantal opties op toestellen neemt hand over hand toe,… Als je voor een dringende aankoop staat is het dan simpelweg makkelijker om voor een simpel, goedkoop maar vermoedelijk ook energieverslindend toestel te kiezen. Wij zeggen daarom: we nemen jouw keuzestress weg en garanderen een lagere energiefactuur zonder mogelijke plotse herstelkosten.”

Waarom een toestel huren via Papillon als een toestel kopen goedkoper is? “Dit project richt zich net op gezinnen die op dag 1 dat budget niet hebben. Gezinnen die momenteel energieverslindende toestellen gebruiken en daardoor een te hoge energiefactuur hebben, gezinnen zonder toestellen en die daardoor meer uitgaven hebben (wassalon, kleinere aankopen, minder voedselhulpaanbod, …). Daarenboven biedt Papillon enkele bijkomende voordelen zoals een verlengde garantie over de volledige huurperiode van 10 jaar. Bij een aankoop heb je meestal een garantieperiode van 2 jaar en moet je na deze periode als eigenaar van het toestel zelf instaan voor de kosten van reparaties en service. Bij Papillon zijn service en reparaties inbegrepen! Dit betekent dat huurders beschermd zijn tegen onverwachte kosten en kunnen rekenen op langdurige ondersteuning.”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.