Oud-burgemeester Meyers, grondlegger van de 100-centrale, is niet meer

Standaard

foto stad hasselt

 

Na een langdurige ziekte is oud-burgemeester en christendemocraat Paul Meyers (89) dinsdagavond 18 januari in Brussel overleden. Voordat hij 25 jaar lang burgemeester van Hasselt was en steeds aangesproken wer met ‘meneer Meyers, was hij ook drie jaar lang minister van 2 departementen. Als getuige van een zwaar verkeersongeval in 1958 besliste hij om de 900-centrale – nu 100 – over heel het land op te richten om via noodoproepen de hulpdiensten vlug ter plaatse te hebben op de plaats van ongeval of brand.

Direct na WOII in 1946 werd Paul Meyers verkozen tot gemeenteraadslid voor de CVP – thans CD&V. Het duurde tot 1963 dat hij burgemeester van Hasselt werd en bleef tot in 1988, waarna hij werd opgevolgd door partijgenoot Louis Roppe. 25 jaar duurde zijn burgemeesterstermijn.

Onder Meyers’ burgemeestermandaat had de CVP steeds een absolute meerderheid in de gemeenteraad. Die speelde de partij even kwijt in 1971, maar in 1977 veroverde de partij weer die absolute meerderheid. Immers het was niet simpel om te besturen in de jaren 70 met de hoge bouwkosten van het cultuurcentrum en even moeilijke economische periode in de jaren 80.

100

Echter de grote verdienste die hij steeds vertelde in elk interview over zijn levensloop, was de oprichting van de 100-centrale met de indeling van het land in districten met elk een centrale telefooncentrale, te bereiken op 100 nu 900 of 112. Dit gebeurde om de tijd tussen een telefonische noodoproep en dat de hulpdiensten ter plaatse zijn, zo kort mogelijk te houden om zoveel mogelijk mensenlevens te redden. Een voorbeeld dat internationale navolging kende.

De oprichting van de 100-centrale gebeurde in 1958, toen hij ook openbaar werkenminister was. Van 1958 tot 1961 volgde het ministerschap van Volksgezondheid en Gezin.

Water en respect

Paul Meyers zal steeds bekend worden als geheelonthouder. Immers tijdens recepties dronk hij geen witte, maar wel gewoon plat water. Ook zijn handgeving met twee vingers bij een begroeting blijven in het geheugen. Iedereen, meerderheid en oppositie, had respect voor meneer Meyers. Als eerbetoon werd de tweejaarlijkse Prijs Paul Meyers voor een talent- en beloftevolle Hasselaar in het leven geroepen.

Op initiatief van burgemeesterskoppel Stevaert en Reynders mochten in 2004 ere-burgemeester Paul Meyers en minister van Staat Willy Claes, zich ere-burger van Hasselt noemen.

Uitvaart

Paul Meyers werd 89 jaar, woonde in Brussel, waar ook zijn 5 kinderen wonen, maar bleef gedomicilieerd in Hasselt, waar hij ook ten grave zal worden gedragen met een uitvaartplechtigheid in de Sint-Quintinuskathedraal. De juiste datum en uur zullen eerstdaags bekend gemaakt worden.

Hasselt zal steeds goede herinneringen hebben aan meneer Meyers.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.