Borstcentrum Jessa Hasselt internationaal erkend voor excellente borstkankerzorg

Standaard
Het interdisciplinaire team van het borstcentrum met o.a. vooraan op de foto: vlnr: dr. Paul Bulens (radiotherapeut), Hilde Spaas (kinesiste), borstverpleegkundige Ann Bogemans, dr. Guy Orye (coördinator borstcentrum) en dr. Sophie Marquette (gynaecoloog)

Het borstcentrum van het Jessa Ziekenhuis ontving zopas het EUSOMA-certificaat, door
sommigen ook wel de Michelinster voor borstkankerzorg genoemd. Dr. Guy Orye van het borstcentrum: “Dit erkent dat ons centrum beantwoordt aan de gouden standaarden voor de behandeling van borstkankerpatiënten. Er zijn liefst 150 criteria, waarop je positief moet scoren om dit certificaat te verdienen. Ik ben dus bijzonder trots op het hele team dat deze hoogkwalitatieve zorg elke dag waarmaakt.” Jessa is het achtste ziekenhuis in België dat deze erkenning krijgt.

In het borstcentrum van het Jessa Ziekenhuis kunnen patiënten sinds 1996 terecht met borst- en/of
gynaecologische aandoeningen bij een interdisciplinair team. Artsen (gynaecologen, medisch oncologen, radiologen, radiotherapeuten en plastische en reconstructieve chirurgen) borstverpleegkundigen en afdelingsverpleegkundigen, oncocoaches, psychologen, sociaal assistenten en diëtisten zorgen voor de 360°-benadering: de diagnosestelling, behandeling, nabehandeling, psychosociale begeleiding, informatieverstrekking en revalidatie.

Extreem korte wachttijd

Onlangs gebeurde een grondige doorlichting van het Borstcentrum door EUSOMA, the European Society of Breast Cancer Specialists. Dr. Guy Orye: “Vorige week kregen we dan de officiële certificatie in handen. Daarmee hebben we de bevestiging dat ons borstcentrum beantwoordt aan de strenge Europese eisen om in een multidisciplinaire omgeving hoogstaande kwaliteitszorg aan te bieden. Een sprekend voorbeeld: volgens de meest recente cijfers is 86,5% van onze patiënten met borstkanker vijf jaar na hun diagnose nog in leven. Dat is 27% beter dan gemiddeld. Een ander voorbeeld: we hanteren extreem korte wachttijden, want in onzekerheid wachten op mogelijk slecht nieuws is bijzonder stresserend. Het lukt ons nagenoeg altijd om de patiënt binnen de 24 u na haar onderzoek de diagnose te geven.”

“De certificatie is een opsteker voor ons hele interdisciplinaire team”, zegt Ann Bogemans. “Want het is dankzij de intensieve samenwerking dat we kwaliteitszorg bieden. Onze expertise is bovendien up-to-date. Tegelijk geven we veel aandacht aan de individuele patiënten. We merken aan hun reacties dat ze veel vertrouwen in onze aanpak hebben.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.