Na 102 jaar kruis verzetsheld teruggevonden in Kuringen

Standaard

Het kruis van verzetsheld uit WO1, Jacques Tasset, is recent op wonderbaarlijke wijze teruggevonden op een geheime plaats. Jacques Tasset was een burger uit Neerpelt. Hij werkte mee in een verzetsnetwerk, waar  ook de kapelaan van Kuringen, Jan Habraken, bij betrokken was. Tasset werd gearresteerd, op 14 juli 1916 in Hasselt terechtgesteld en vervolgens in Kuringen begraven.

Het kruis zal tijdelijk een onderdeel worden van de slotexpo van het project Hasselt Kuringen 14/18 op 25 en 26 augustus in het Prinsenhof. Nadien zullen de drie replica’s van o.a deze van de 1ste in Limburg gefusilleerde geniesoldaat Pieter Jozef Claes (°Schaarbeek- +Kuringen) , 2de in Limburg gefusilleerde Carabinier Paul Louis Mertens (°Dessel – +Hasselt) en het origineel kruis van de Limburgse (°Neerpelt- +Hasselt) burger Jacques Tasset terugverborgen worden voor wellicht 100 jaar.

Kris Leenaers van documentatiecentrum De Graef is heel trots met deze vondst. “Ik  ben zeer verheugd over de bekomen precisie qua afmetingen van het opgebouwde grafveld langs de dorpskerk voor de 13 Kuringse gesneuvelden tijdens W01 en de kruisreplica, want het plan is gemaakt op schaal 1/1 volgens een foto van de Heemkundige Kring van Neerpelt na een helse zoektocht”, aldus Kris Leenaers.

Advertenties

Een gedachte over “Na 102 jaar kruis verzetsheld teruggevonden in Kuringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.