Hasselts dialect heeft nieuwe Klankleer

Standaard

klankleer

Op 10 februari 2018 wordt de ‘Klankleer van het Hasselts’ van Marco Clerinx (in samenwerking met Xavier Staelens) officieel voorgesteld in het Oud Stadhuis. Ter gelegenheid wordt het eerste exemplaar van de ‘Klankleer’ officieel overhandigd aan cultuurschepen Karolien Mondelaers. De ‘Klankleer van het Hasselts’ is na de voorstelling te verkrijgen in de Standaard Boekhandel in Hasselt tegen de prijs van 29,50 euro. Wie hem koopt tijdens de voorstelling, betaalt slechts de eenmalige actieprijs van 25 euro.

Het Hasselts dialect onderscheidt zich van vele andere niet-Limburgse dialecten vooral door zijn zangerige langgerepte sleeptonen en korte stoottonen. Vele Hasseltse woorden hebben dan ook een aparte uitspraak. Grootaers en Grauls schreven in 1913 voor de eerste keer een ‘Klankleer van het Hasseltsch dialect’. Het boek werd in 1930 op de markt gebracht. Het werd dus tijd voor een nieuwe ‘Klankleer’.

De eerste Hasseltse revue ‘Kèrremes ènne loch’ uit 1978 heeft de beleving van het Hasselts dialect zeker doen opleven. Dat resulteerde in 1982 in de eerste editie van de ‘Dieksjenèèr van ʼt (H)essels’ van Xavier Staelens met nog twee heruitgaven. De laatste en vierde editie van de ‘Dieksjenèèr van ʼt (H)essels’, bewerkt en aangevuld door Marco Clerinx met medewerking van Xavier Staelens kwam uit in 2013.

Deze nieuwe editie van de Dieksjenèèr is heel wat gebruiksvriendelijker dan de vorige uitgaven. Het woordenboek werd helemaal omgespeld in de vereenvoudigde spelling-Staelens, zodat het boek ook als spellinggids kan fungeren. Voorts zijn er nog enkele duizenden verwijzingen bijgekomen, type ‘bejzap z.o. meikever’, zodat de gebruiker gemakkelijker iets kan terugvinden. 

In de beide uitgaven van de ‘Grammèèr van ’t (H)essels’ (2009 en 2014) werd ook de taalkundige structuur van het Hasselts dialect onder handen genomen door Marco Clerinx in samenwerking met Xavier Staelens. In de tweede editie van de ‘Grammèèr’ werden de talrijke Hasseltse voorbeeldzinnetjes daarenboven systematisch van een Nederlandse vertaling voorzien, wat het de cursisten (en anderen) van de door Veldeke Hasselt georganiseerde lessen oneindiger veel gemakkelijker maakt om Hasselts te leren.

De nieuwe ‘Klankleer van het Hasselts’ vormt samen met de beide edities van de ‘Grammèèr van ʼt (H)essels’ (2009 en 2014) en Xavier Staelens’ ‘Dieksjenèèr van ʼt (H)essels’, bewerkt en aangevuld door Marco Clerinx m.m.v. Xavier Staelens” (editie 2013) het derde luik van de reeks ‘Hasseltse studies’.

http://www.veldekehasselt.be

Advertenties

2 gedachtes over “Hasselts dialect heeft nieuwe Klankleer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.