Iedereen Deelt in Runkst

Standaard

Op vrijdagavond 15 december 2017 stroomden in Hostel H Runkstenaren en medewerkers van verschillende stedelijke diensten om te luisteren naar het project ‘Iedereen deelt in Runkst’ van 12 studenten Architectuur en Kunst van de UHasselt na enkele maanden veldonderzoek en open gesprekken met inwoners van Runkst in het kader van het verzamelen van ideeën om deze wijk een nieuwe toekomst te geven aan de hand van vier toekomstscenario’s.

Docente Liesbeth Huybrechts nam het woord en schetste in het kort opzet en verloop van het project in samenwerking met urban designers van The School. Hoofdaccent in het project waren de verschillende manieren van wonen en delen, zoals bewoners die een tuin delen, elkaars gereedschap herstellen en samen een parkje onderhouden. Samen met bewoners werden deelpraktijken gedocumenteerd. Zo is er ook sprake van de herbestemming van de Sint-Hubertuskerk in een kleine versmarkt en plaats voor plaatselijke socio-culturele initiatieven uit het verenigingsleven.  Ook op het grijs ogend Sint-Hubertusplein kan een markthal komen voor de plaatselijke handel van de buitenkant, waardoor er meer bewoning kan komen. Tussen kerk en plein in de Gaarveldstraat willen ze een groene long maken. En tenslotte kunnen actieve inwoners in het verenigingsleven terecht voor het ontwerpen en maken van simpele gebruiksvoorwerpen om ze te delen met medewijkbewoners. Alleszins alle ideeën zijn een versterking van de sociale cohesie.

Schepen Mondelaers kaderde het project ‘Iedereen deelt in Runkst’ in Tournée, een cultureel wijkfestival van, voor en door creatieve Runkstenaren, inwoners van het Heilig-Hart en de stationsomgeving, dat zal plaatsvinden vanaf de loop april 2018 en zal gaan over expo’s, workshops en concerten. Zij neemt alvast de ideeën mee naar het stadsbestuur om te zien, wat de diensten er kunnen meedoen. Het veldonderzoek door de studenten gaat nog enkele maanden voort.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.