Grims verhalen 31: ‘Het Noordwater’ van Ian McGuire

Standaard

noodwater

Aan lager wal geraakt door onfortuinlijke omstandigheden in India ziet de jonge arts Patrick Sumner zich genoodzaakt om het eerste het beste baantje aan te nemen. Dat brengt hem aan boord van de walvisvaarder de Volunteer, die met een kapitein met een barslechte reputatie uitvaart.

Zijn scheepsgenoten zijn een stelletje barbaarse woestelingen, al zit er her en der ook eentje tussen die zich wel eens aan wat filosofische mijmeringen wil wagen. Tussen het slachten van zeehonden, ijsberen en walvissen door komen er allerhande onfrisse en frauduleuze praktijken aan het licht en als klap op de vuurpijl wordt een jonge scheepshulp bruut vermoord teruggevonden. Wanneer het schip kort daarop vast komt te zitten in het ijs, zit de bemanning én de scheepsarts in een wel zeer benarde situatie samen met de moordenaar van de jongen. Het wordt al gauw ieder voor zich. De voorraden slinken en de dagen worden korter. Niemand weet nog hoe hij zich moet redden. Ian McGuire beschrijft het ruwe leven en de barre omstandigheden van nog niet zo heel erg lang geleden met veel zintuiglijke details. Een jongensboek voor grote mensen.

‘Het Noordwater’ van Ian McGuire is uitgegeven bij Cargo. Het telt 320 bladzijden en kost 19,99 euro bij boekhandel Grim.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.