Meer dan 800.000 euro van Kom op tegen Kanker voor kankeronderzoek UHasselt, Jessa en ZOL

Standaard

Kom op tegen Kanker schenkt 833.064 euro aan het Limburg Clinical Research Program (UHasselt, Jessa Ziekenhuis Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg Genk) om verdere stappen te kunnen zetten in zijn kankeronderzoek. Deze financiering geeft een flinke boost aan het kankeronderzoek binnen het Limburgse samenwerkingsverband. Kom op tegen Kanker maakt concreet geld vrij voor twee grote onderzoeksprojecten die over een periode van telkens vier jaar lopen. Het betreft twee onderzoeksprojecten die bijdragen aan betere diagnose en behandeling van het bijzonder long- en borstkanker.

Medisch maatwerk

Prof. Dr. Michiel Thomeer (ZOL/UHasselt) en zijn teamleden krijgen 436.932 euro voor onderzoek naar een gepersonaliseerde behandeling van longkanker. “Met dit project spelen we in op de grote nood bij patiënten aan de meest gepaste behandeling. Medisch maatwerk is erg belangrijk om patiënten, zowel tijdens als na de behandeling, een beter leven te geven”, aldus professor Thomeer.

Maar zo’n gepersonaliseerde behandeling staat of valt met de aanwezigheid van bruikbare biomerkers – stoffen in het bloed die de aanwezigheid van ziekten verraden en/of aankondigen. “Met een biomerker die kan voorspellen of een patiënt binnen het jaar na een operatie hervalt, zou je een zinloze, risicovolle en dure operatieve ingreep kunnen vermijden.”

In dit onderzoeksproject willen de UHasselt/ZOL-onderzoekers bewijzen dat het stofwisselingsprofiel uit een bloedstaal – genomen vóór de operatie – het herval voorspelt van een patiënt die een volledige verwijdering van de longkanker heeft ondergaan. “Daarnaast willen we achterhalen of ook het verschiltussen het stofwisselingsprofiel vóór en ná de heelkundige ingreep, voorspellend werkt.” Aan het onderzoek zullen 200 patiënten deelnemen.

Levenskwaliteit

Het onderzoek geleid door prof. Dr. Jeroen Mebis (Jessa/UHasselt) focust op de vraag of low-level lichttherapie (LLLT) radiodermatitis kan voorkomen bij patiënten met borstkanker en hoofd-halskanker. Radiodermitis is een jeukende en/of pijnlijke huidreactie die erg lijkt op een brandwonde en nefast is voor de levenskwaliteit – zelfs kleine handelingen (handen wassen bijvoorbeeld) worden moeilijk. Soms moeten kankerpatiënten hun radiotherapie zelfs onderbreken vanwege de aandoening.

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor een algemeen aanvaarde behandeling voor radiodermitis. Onderzoekers van Jessa, Limburgs Oncologisch Centrum en UHasselt toonden al aan dat LLLT de verergering van huidreacties bij borstkankerpatiënten na radiotherapie, tegengaat. Professor Mebis: “LLLT werkt met rood en/of infraroodlicht en wordt gebruikt in onder meer de tandheelkunde, neurologie en dermatologie. Het is ook erg effectief bij de behandeling van ontstoken mondslijmvlies, een bekende nevenwerking van chemotherapie.”

Met dit project hopen ze bij te dragen aan een hogere levenskwaliteit van de patiënt. “Een betere techniek zal het aantal onderbrekingen van radiotherapie door huidreacties bovendien doen dalen – en, dus, het slaagpercentage van die therapie laten stijgen. Bovenal zal de patiënt, dankzij de nieuwe therapie met LLLT, de kankerbehandeling beter kunnen verdragen.” Voor deze studie onder leiding van prof. Dr. Mebis, waarin 380 patiënten zullen opgenomen worden, maakt Kom op tegen Kanker 396.132 euro vrij.

Boost voor Limburgs samenwerkingsverband

“Deze financiële steun is een flinke opsteker voor het nog steeds jonge samenwerkingsverband tussen de UHasselt en de Limburgse ziekenhuizen Jessa en ZOL. Met deze samenwerking willen de partners wetenschappelijke expertise versterken die ten goede komt aan de patiënten in de regio. Het LCRP is belangrijk voor de Limburgse kenniseconomie en kreeg om die reden belangrijk steun vanuit SALK (het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat)”, zegt Erik Gerits, Gedeputeerde voor Economie van de Provincie Limburg. 

Kom op tegen Kanker: steun aan onderzoek met directe impact voor patiënt

Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker: “Kom op tegen Kanker steunt de twee onderzoeksprojecten van het Limburg Clinical Research Program, omdat ze aansluiten bij onze visie. Het gaat om onderzoek dat op een relatief korte termijn bijdraagt aan de levenskwaliteit en de overlevingskansen van kankerpatiënten. Die directe impact op de patiënt is voor ons cruciaal om onze steun te verlenen.”

http://www.uhasselt.be

http://www.zol.be

http://www.jessazh.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.