Baldewijns mag toch verderwerken in Stokrooie van minister Schauvlieghe

Standaard

stokrooie-4

Na de hoera’s van de Stokrooienaren bij de vernietiging van de milieuvergunning van de puinbreekinstallatie van Baldewijns aan het Albertkanaal door de Raad van State eind maart 2017 en op 7 juli 2017 definitieve sluiting van de onderneming, veegt bevoegd Vlaams minister Schauvlieghe (CD&V) alle arresten van tafel en verleent op 7 juli 2017 toch een milieuvergunning voor 20 jaar, weliswaar met bijkomende voorwaarden. “Maar die gaan het aantal camions niet doen verminderen, gaan de verkeershinder en onveiligheid niet doen verminderen, gaan stof en modder niet doen verminderen, gaan van onze dorpskern niet plotsklaps een gezellige, fraaie buurt maken”, aldus een kwade Wilfried Croux op Facebook. 

“Ook wel het vermelden waard: na het arrest van Raad van State kon milieu-inspectie niet onmiddellijk reageren omdat het arrest eerst via de correcte kanalen moet gecommuniceerd worden. Vandaag is een mail van een medewerker van minister Schauvliege voldoende om als milieuvergunning te dienen. In de mail wordt verwezen naar extra maatregelen, zonder deze allemaal te benoemen. Zou de milieu-inspectie maandag een controle gaan uitvoeren of de maatregelen allemaal geïmplementeerd zijn?”, aldus Peter Brauns, die blijft zitten met een vraag rond de correcte communicatie-afhandeling van het arrest.

Probleem is en blijft dat een breekcentrale onvoorwaardelijk wordt gecatalogeerd onder een bedrijf van klasse 1, ondanks het industrieterrein in Stokrooie bedoeld is voor kleine en middelgrote bedrijven. En dat belangrijk argument om Baldewijns te weren, legt Schauvlieghe opnieuw naast zich neer. “Voor deze grote uitzondering heeft de Vlaamse regering gewoon geen passende uitleg en zeker geen argumenten”.

Volgens TVL staat Baldewijns open voor overleg met de Stokrooienaren om te zoeken naar oplossingen en blijft het bedrijf zoeken naar een geschikte herlokalisering. Intussen blijft de leefbaarheid en veiligheid in Stokrooie aangetast door stof- en lawaaioverlast van de breekinstallatie & van de vele camions die er passeren.

“Het actiecomité Red Stokrooie Dorp komt kortelings samen om door te gaan tot we van deze pest verlost zijn, al is het voor twintig jaar maar van ons zijn ze evenmin verlost!”, besluit Wilfried Croux.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s