UHasselt-mobiliteitswetenschappers winnen AXA Award 2017

Standaard

uhasselt mobiliteit

Dennis Jongen en Nora Reinolsmann gingen als kersverse UHasselt-masters in de mobiliteitswetenschappen niet enkel naar huis met een diploma, maar ook met de ‘AXA Award 2017’. Die prijs bekroont elk jaar de beste masterproeven over verkeersveiligheid, mobiliteit en duurzaamheid.

De pas afgestudeerde UHasselt-studenten kregen de award tijdens de proclamatieviering op campus Diepenbeek, waarna ze de deuren van de universiteit definitief achter zich dichttrokken.

Kwaliteit van voorzieningen aan stations en haltes

In zijn masterproef focuste Dennis Jongen op zgn. overstappunten – plaatsen waarbij passagiers van vervoerswijze wisselen en op openbaar vervoer overstappen (zoals stations en haltes van bus, tram en metro). “Zulke goed uitgeruste punten – met onder meer overdekte wachtruimtes, voldoende parkeerplaatsen en eetgelegenheden – kunnen openbaar vervoer aantrekkelijker maken”, aldus Dennis Jongen. Maar waarom zijn bepaalde voorzieningen op sommige locaties niet in orde? En wat zijn de valkuilen bij het verbeteren van zulke plekken? Om antwoord te vinden op onder meer deze vragen, trok de masterstudent naar tien overstappunten in Nederland.

Vroegtijdig detecteren van agressief rijgedrag

Ondanks allerhande campagnes blijft het verkeer doodsoorzaak nummer één bij jongeren tussen 20 en 24 jaar. Voor haar masterproef onderzocht Nora Reinolsmann een nieuwe methode om agressief rijgedrag bij jongeren te meten. “Deelnemers moesten eerst een reeks vragen beantwoorden over situaties die ons tijdens het autorijden boos maken – zoals zigzaggende chauffeurs. Daarna moesten ze via een computertest agressieve woorden (‘vloeken’, ‘bumperkleven’…) beoordelen als positief of negatief. Die resultaten werden dan vergeleken.” De methode is een eerste, succesvolle stap naar het vroegtijdig detecteren van agressief – en later ook risicovol – rijgedrag. Interessant voor autoverzekeraars en/of rijscholen”, aldus de masterstudente.

http://www.uhasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s