Autogroep Bruyninckx schenkt gepimpte auto aan PXL Healthcare Hasselt UPDATE

Standaard

pxl auto

Vanaf academiejaar 2017-2018 kan de opleiding Ergotherapie van PXL Healthcare in Hasselt beschikken over haar gepimpte experience car, een geschenk van Autogroep Bruyninckx. Jonas Lux, winnaar van de PXL-ontwerpwedstrijd, mocht de wagen pimpen. 

Deze wagen zal als oefenwagen worden gebruikt door de studenten van de opleiding Ergotherapie. Ergotherapeuten zijn specialist in het oplossen van handelingsproblemen van het dagelijks leven, te wijten aan een handicap van welke aard dan ook. “Vertrekkende van de hulpvraag van de cliënt gaan ze een analyse maken van de mogelijkheden en beperkingen van de client en van de situatie (in het domein wonen, werken, spelen, leren, vrije tijd…). Daarop zoeken ze, in overleg met hun client, naar oplossingen op maat: trainen van nieuwe vaardigheden, advies met betrekking tot hulpmiddelen of aanpassingen van de materiële en fysieke omgeving. Doel is om personen met een handicap te ondersteunen in maximale participatie in de maatschappij,” aldus docente Christine Smeets. 

De experience car is een didactisch instrument, waarmee de studenten beroepscompetenties zullen kunnen oefenen met elkaar, personen met een handicap of simulanten. “Het gaat dan concreet om het aanleren van transfers van rolstoel naar de wagen, het in en uitstappen met een rollator, rekening houdend met ergonomische principes (rugbesparend). Je moet de wagen zien als een verlengstuk van het Oefenhuis ergotherapie. Dat is een gewoon appartement in de Hogeschool PXL Healthcare langs de Stadsomvaart, waar studenten zullen leren de thuisomgeving van cliënten te analyseren in functie van het oplossen van handelingsproblemen”. Koken, eten, poetsen, wassen, strijken, spelen, werken, zichzelf wassen… Al deze dagdagelijkse activiteiten zijn immers niet vanzelfsprekend voor personen met een psychische of fysieke beperking.

Wat bijzonder is voor de studenten is dat zij op die manier leren werken in een authentieke context , in dit geval de thuiszorg. Gezien de toenemende vermaatschappelijking van de zorg is dit essentieel in de ontwikkeling van de professionaliteit van ergotherapiestudenten. “De didactische meerwaarde in ons appartement is het feit dat elke activiteit wordt opgenomen (in elke ruimte) door middel van camera’s . De beelden kunnen tegelijkertijd op afstand worden bekeken door de docent en medestudenten zodat deze de studenten in het Oefenhuis kunnen bijsturen. Achteraf kunnen de opgenomen beelden ook worden gebruikt om gerichte feedback te geven aan de studenten”.

Kortom: het Oefenhuis ergotherapie en aansluitend de Experience car zijn, in hun eenvoud, een grote meerwaarde binnen de opleiding. Uiteraard is dit Oefenhuis ook inzetbaar voor studenten verpleegkunde en vroedkunde. Multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners is immers noodzakelijk. 

http://www.pxl.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.