Veiligheid is prioritair voor Virga Jessefeesten 2017

Standaard

Tussen 5 en 20 augustus 2017 viert Hasselt haar Virga Jesse tijdens de 46ste Zevenjaarlijkse Feesten. De voorbereidingen zetten de laatste rechte lijn in. Dat werd duidelijk tijdens de persconferentie op vrijdag 16 juni 2017, waarin veiligheidsmaatregelen hoog in het vaandel werd gedragen door stadsbestuur, politie LRH en het VJ-comité. Burgemeester Nadja Vananroye, schepen Karolien Mondelaers, VJ-comitévoorzitter Guido Breban en deken Ali Cornelissis waren aanwezig voor een woordje uitleg.

Naast de vier ommegangen op zondagen 6, 13 en 20 augustus telkens vanaf 15 uur, en op dinsdag 15 augustus 2017 vanaf 19u30 en de erwtensoepbedeling op maandag 7 augustus 2017 vanaf 11u aan de VJ-basiliek, is er nog een uitgebreid cultureel feestprogramma met meer dan 400 activiteiten en onvergetelijke bezoeken aan 50 versierde rotten in de straten. Alles staat opgelijst in een handige Gids Virga Jessefeesten 2017, te koop aan 6 euro bij Toerisme Hasselt en bij het feestsecretariaat in het VJ-college.

Inmiddels wordt hard gewerkt aan mobiliteit en veiligheid tussen 5 en 20 augustus 2017. Prioritair staat zeker de veiligheid, aangezien we in België nog steeds leven in dreigingsniveau 3. Extra veiligheidsmaatregelen zijn te lezen in een brochure bij De Nieuwe Hasselaar. Niet-Hasselaren vinden ze terug op http://www.hasselt.be. Wij lijsten ze even op.

  • Het centrum sluit van 5 tot en met 20 augustus elke avond tussen 18u30 en 23u. Enkel voor een dringende, aantoonbare reden zal gemotoriseerd verkeer het centrum nog in of uit kunnen rijden via de Maastrichtersteenweg. Rugzakken zullen gecontroleerd worden. Indien niet noodzakelijk, laat je ze beter thuis.
  • Tijdens de 4 ommegangen wordt de evenementenzone rond het parcours 3 uur voor aanvang van de stoet afgesloten door middel van betonblokken en mobiele hindernissen. Gemotoriseerd verkeer zal niet mogelijk zijn tot 2 uur na de ommegang. Fietsers krijgen wel toegang tot de evenementenzone.
  • Alle parkings binnen de evenementzone sluiten eveneens 3 uur voor en tot 2 uur na de ommegang. De ondergrondse parkings worden hermetisch afgesloten, dit wil zeggen dat je ook voor, na en tijdens de ommegang niet te voet bepaalde parkings in zal kunnen.
  • Gedurende de dagen van ommegangen zijn grote vrachtwagens (+ 3,5 ton) de hele dag niet toegestaan binnen de grote ring.
  • Er werd een mobiliteitscoördinator aangesteld die vanaf 24 juli 2017 specifieke vragen kan beantwoorden. Tom Buntinx is bereikbaar op 011/433 855

Vanuit parking IKEA-Hasselt is er een gratis pendeldienst voorzien richting de omgeving van het Kolonel Dusartplein en terug. Voor fietsers is er een gratis bewaakte fietsparking voorzien in de Congostraat. Inter Vlaanderen organiseert voor mensen met een beperking extra parkeermogelijkheden. Daarnaast worden toegankelijke bussen voorzien. Een gebarentolk aanwezig op 20 augustus 2017.

http://www.virgajessefeesten.be

http://www.uitinhasselt.be

http://www.visithasselt

Foto’s Jos Dessers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s