Lieven Baert en co. & Tijl Munters winnen Solar Stad Award 2017

Standaard

Op zaterdag 6 mei 2017 werden de eerste Solar Stad Awards uitgereikt op initiatief van het Hasselts stadsbestuur als hoogtepunt van het X-Festival rond duurzame toepassingen met zonne-energie, iets waarvoor duurzaamheidsschepen Joost Venken ten volle voor gaat, want hij wil dat Hasselt en zijn inwoners massaal omschakelen naar toepassing van solar energy om de Europese klimaatneutrale doelstellingen tegen 2050 in onze stad te halen. De gewone Hasselaren konden hun ideeën voor zelfbedachte solar applicaties insturen. Een professionele jury oordeelde dat het team van Lieven Baert, C. Craps en S. Frenks, een cheque van 1.000 euro mocht winnen voor hun solar vijver. Dat zijn speciale zonnepanelen onder het water, die ook zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit en zo een positieve esthetische bijdrage aan het landschap kunnen leveren. Creatievelingen tussen 6 en 18 jaar maakten dan weer kans op de Junior Solar Stad Award en een cheque van 250 euro. En die ging naar Tijl Munters met zijn solar bank, een buitenbank met zonnepanelen, die gebruikt kan worden voor het opladen van bvb. smartphones. De presentatie lag in handen van Lieven Scheire.

Tussen 4 en 6 mei 2017 stond de UHasselt in de Oude Gevangenis centraal voor het driedaagse X-Festival, waarbij de werelden van wetenschap, technologie en kunst samenstroomden voor een uitgebreide brainstorm over de duurzame toekomst met hoofdaccent op de onuitputbare zonne-energie. Thema’s als Solar City en Smart (Eco) City of the Future stonden geafficheerd. Gasten uit binnen- en buitenland komen er drie dagen praatten en debatteerden over onder meer de revoluties op vlak van zonne-energie, de kracht van eco-architectuur, wonen en werken in de duurzame stad, de eerste Belgische elektrische wagen en zelfs interstellair reizen. “Gewoon out-of-the-box denken”, aldus initiatiefnemer Jean Manca.

De Oude Gevangenis wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een Room of Wonders – een expo met onder andere future tech-fashion, zoals lichtgevende en door hersens gestuurde ‘intelligente kleding en nieuwe generatie zonnecellen.

http://www.x-festival.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.