PXL-Business begint aan hun avontuur in China

Standaard

pxl business in china

Tien studenten van het departement PXL-Business van Hogeschool PXL zijn op dinsdag 2 mei 2017 vertrokken naar China voor een verblijf van 4 weken. Ze zullen daar werken aan twee opdrachten. Eén opdracht bestaat uit een samenwerking met Amerikaanse en Chinese studenten. De tweede opdracht gebeurt in samenwerking

Larissa Louwet zit in haar laatste jaar Rechtspraktijk, Ben Peeters, Maxence Geurde en Sam Neimi volgen Accountancy-Fiscaliteit, en Michiel Welter, Kristof Gabriels, Katja Maex, Nick Vanherle, Lorenz Micoli en Charles Dupain zijn laatstejaarsstudenten Marketing. Alle tien wilden ze in hun laatste jaar een internationale stage doen.

Hogeschool PXL heeft in haar nieuwe strategische beleidsplan internationalisering als één van de speerpunten vooropgesteld. Een ander speerpunt is authentiek onderwijs. Deze twee komen naadloos aan bod in dit China-project. Het project is een samenwerking tussen het departement Business van hogeschool PXL, de Washburn School of Business (uit Topeka, Kansas, V.S.) en de Wuhan University of Science and Technology (WUST) in Wuhan, een stad met meer dan 10 miljoen inwoners in de provincie Hubei (Centraal China).

Opdrachten

De eerste opdracht die de studenten moeten uitvoeren is nagaan welke opportuniteiten er zijn voor een Belgisch bedrijf om naar Shanghai te trekken.  Dit is een opdracht die enkel de 10 Belgische studenten uitvoeren, als multidisciplinaire groep, tijdens hun verblijf van 15 dagen in Shanghai. Hierover hebben de studenten reeds wat opzoekingswerk verricht. Eén groepje heeft gekozen voor een Oxygen Bar en het tweede groepje voor een Belgische Brasserie. Hiervoor moeten ze een volledig businessplan uitwerken. Dat is geen eenvoudige klus, ze kunnen hierbij rekenen op de steun van BENCHAM en experts uit een aantal Belgische bedrijven die in Shanghai actief zijn.

De tweede opdracht gebeurt samen met de Amerikaanse en Chinese studenten. Alle deelnemende studenten zijn in vijf teams ingedeeld, zowel multidisciplinair als multicultureel. Elk team werkt aan opdrachten gekregen van een Chinees bedrijf dat actief is in Wuhan. Aan deze opdrachten zijn de studententeams reeds een aantal weken bezig, via Skype en andere sociale media. Ze werken deze opdrachten verder af gedurende de week dat ze op de campus van WUST verblijven, waarbij ze ook afspraken hebben met de betreffende Chinese bedrijven. Aan het einde van deze week presenteren ze hun bevindingen en adviezen aan de bedrijven.

Het belooft een zeer boeiende ervaring te worden voor deze studenten. Ze snuiven er de plaatselijke cultuur op, ervaren aan den lijve dat het niet eenvoudig is om met andere bedrijfsculturen samen te werken en leren dat co-creatie uiterst succesvol kan zijn. Ze leren er werken met beperkte mogelijkheden, want een aantal bij studenten populaire tools zoals Google, Facebook, YouTube zijn in China geblokkeerd en kunnen bijgevolg niet gebruikt worden. En last but not least is er de taalbarrière: de kennis van Engels bij Chinezen is relatief beperkt.

http://www.pxl.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s