Abdijmolen op Abdijsite Herkenrode op 16 april 2017 geopend voor publiek UPDATE

Standaard

Op paaszondag 16 april 2017 tussen 10 en 17u stelllen Molenzorg Zuid-Limburg en de vrijwilligers van de Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen de abdijmolen op de Abdijsite van Herkenrode open voor het grote publiek. Molenzorg Zuid-Limburg heeft meer dan tien jaar de decoratie en het binnenwerk met veel geduld en zorg hersteld. De abdijmolen en Tuiltermolen zijn de twee enige molens die zich nog bevinden op het grondgebied van de abdij. De molens van Weitini en Tegnon zijn verdwenen. De vrijwilligers van de Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen tonen op de verdieping van de abdij onder andere foto’s, kaartmateriaal en contracten die het verhaal en de functies van de vier molens vertellen. Toegang is gratis.

Stukje geschiedenis uit Monasterium Herkenrode

De rijke geschiedenis van Herkenrode kan bogen op minstens vier molens op haar allodium die wij volgens hun ligging op de Demer stroomopwaarts als volgt kunnen rangschikken: de Weitinimolen, de Tuiltermolen, de molen van Tegnon en de uit eindelijke Abdijmolen op een nieuw gegraven Demerarm, parallel met de oudste rivier die we nu de Tuilterdemer noemen.

Van de Weitinimolen weten we niet zo veel, alleen dat de sluis van deze oude molen vernoemd wordt in een oorkonde van mei 1309 van graaf Arnold V om de plaats aan te duiden waar een grenspaal geplaatst werd om een grensgeschil te beslechten. De plaats waar deze grenspaal stond bevindt zich op het einde van de Oude Holrakkerstraat tegen een oude Demerarm.

De Tuiltermolen was een banmolen die reeds vermeld wordt in 1083. In 1213 schenkt graaf Lodewijk II deze molen aan de abdij. Het was een olieslagmolen, een graan- en een schorsmolen. Tot 1500 was het de abdijmolen. Daarna moest de molenaar ook de nieuwe abdijmolen bedienen.

De molen van Tegnon werd ontdekt tijdens de archeologische campagne van 2004-2006 op de abdijsite door archeoloog Maarten Smeets in de oever van een oude loop van de Tuilterdemer. Deze molen dateert van voor de stichting van de abdij. In de oorkonde van 1213 wordt Tegnon als leenheer vermeld die zich akkoord moest verklaren met de verkoop/schenking van zijn goed aan de broeders die er een abdij voor vrouwen wilden bouwen. De plaats van deze molen wordt nu aangeduid met een molensteen in het historische hart op de abdijsite.

Na 1500 bouwde en verbouwde abdis de Lechy de abdij. Op de ambachtelijke zone werd er naast een brouwerij, een bakkerij, een leerlooierij en een verblijf voor de ambachtslieden ook een nieuwe molen op een nieuw gegraven Demerarm gebouwd. Deze nieuwe abdijmolen werd in 1838 grondig verbouwd tot zijn huidig uitzicht. Vroeger was het een graanmolen en een zaagmolen. In de abdijmolen kan men iedere derde zondag van de maand een tentoonstelling, georganiseerd door de erfgoedkring, over deze molens bezoeken alsook het herstelde molenwerk door de Zuid-Limburgse molenvrienden.

Bron: Monasterium Herkenrode4 p.215, water als energiebron voor de molens

http://www.abdijsiteherkenrode.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.