Grims verhalen 17: ‘Zulajka open haar ogen’ van Guzel Jachina

Standaard

zulajka

Het debuut van deze Russische schrijfster valt op tussen alle nieuwe boeken.  “Zulajka opent haar ogen” is niet alleen de titel, maar ook de eerste zin van het boek over een jonge Tataarse vrouw die samen met andere boeren door de communisten gedeporteerd wordt.  Onder het bewind van Stalin worden immers alle boeren als subversieve elementen beschouwd en door zware arbeid moeten zij tot betere gedachten worden bekeerd. 

Na een verschrikkelijke treinreis die maanden duurt arriveert ze in de Siberische taiga.  Daar stapelen de ontberingen zich op.  De ongeletterde Zulajka heeft al heel haar leven hard gewerkt ten dienste van haar man, maar nu wordt van haar het uiterste gevergd wanneer ze bevalt van een zoontje dat ze kost wat kost in leven wil houden. 

Ver van het onherbergzame noorden waar zij samen met andere gedeporteerden een nederzetting uit de grond proberen te stampen, voltrekken zich revoluties en oorlogen.

Dit boek  beschrijft een periode uit de Russische geschiedenis waar maar weinig over gesproken wordt maar die niettemin bijzonder boeiend (én wraakroepend) is.  Het is heerlijk traditionele historische fictie, een plezier om te lezen, niet in het minst dankzij de hartveroverende eenvoud van het hoofdpersonage.     

‘Zulajka opent haar ogen’ van Guzel Jachina is uitgegeven bij Querido en kost bij boekhandel Grim 19,99 euro.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.