Panel over fijnstof op 15 maart 2017 voor Wetenschapscafé in Muziekodroom Hasselt

Standaard

Interessant voor de Hasseltse politici is zeker het panelgesprek over fijnstof en onze gezondheid op woensdag 15 maart 2017 vanaf 19u30 voor Wetenschapscafé van de UHasselt in de Muziekodroom. In het panel zitten prof. dr. milieu-epidemioloog Tim Nawrot (UHasselt), mobiliteitsonderzoeker prof. dr. Luc Int Panis (UHasselt/VITO) en luchtvervuilingsexpert Frans Fierens (Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu), luchtvervuilingsexpert. Voor de moderatie staat Jim Jansen (New Scientist) in.

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. En tóch voldoet de luchtkwaliteit in Europa vaak niet aan de richtlijnen van de WHO. Doen onze overheden genoeg om burgers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s? Waarom verschillen de normen van landen met de richtlijnen van de WHO? En wat betekent de blootstelling aan fijnstof voor automobilisten en fietsers concreet? De UHasselt en het blad ‘New Scientist’ leggen onder meer deze vragen op tafel tijdens een nieuwe editie van Wetenschapscafé.

Inademing van fijnstof verhoogt de kans op longkanker, infarcten en diabetes. Het verlaagt de levensverwachting met gemiddeld negen maanden. Fijnstof heeft zelfs effect op ongeboren kinderen… Hoog tijd dus voor een debat tussen enkele experts en voor een stand van zaken van het onderzoek naar fijnstof.

Doet de overheid genoeg om burgers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s? En waarom zijn er eigenlijk verschillen tussen de Europese/Amerikaanse normen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie? Milieu-epidemioloog Tim Nawrot gaat dieper in op deze vragen. Mobiliteitsonderzoeker Luc Int Panis belicht dan weer de rol van fijnstof in het verkeer. Want wat betekent die blootstelling eigenlijk voor fietsers en automobilisten? Luchtvervuilingsexpert Frans Fierens vertelt over hoe je meetgegevens rond mobiliteit en luchtvervuiling kunt analyseren.

http://www.uhasselt.be/wetenschapscafe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s