775 jaar Paardenmarkt Kuringen gevierd met middeleeuws steekspel op 18 maart 2017

Standaard

paardenmarkt-2017-1

Op zaterdag 18 maart 2017 wordt de 775ste Paardenmarkt in Kuringen feestelijk gevierd met een middeleeuws festijn inclusief steekspel in de schaduw van het Prinsenhof. Om 10u en 12u gaan ruiters van de Gulden Sporen door diverse behendigheidsproeven met zwaard, speer en lans elkaar uitdagen tot riddergevechten met als climax het steekspel om te dingen naar de hand van de jonkvrouw.

Zo ging het ook in de middeleeuwen eraan toe. Twee jaar nadat graaf Arnold IV van Loon het vrijheidscharter ondertekende en aan Kuringen stadsrechten toekende, werd in 1242 de eerste paardenmarkt in de omgeving van het Prinsenhof gehouden. Kuringen werd ook hoofdplaats van het graafschap Loon, gelegen op de baan tussen Hasselt en Diest. Het slot, het Prinsenhof, was een militaire burcht, die dienst deed als verblijfplaats en rechtbank.

Voor de kinderen moet de 775ste Paardenmarkt een groot feest worden met aandacht voor die middeleeuwen. Naast een bezoek van de Graaf van Loon, die komt vertellen over het middeleeuwse Curange, zullen zij verkleed als prins en prinses met hun klassikaal ontwerpen wapenschilden kunnen pronken in een parade in het gezelschap van andere genootschappen. Trouwens om 11u zal een onschuldige hand de ‘mooiste’ prinses en ‘dapperste’ prins kiezen uit het bont gezelschap.

Om 12u staat de prijsuitreiking van een kasteelweekend op de affiche. Aan de hand van de verzamelde bons uit het in Groot-Kuringen verdeelde krantje in 5.000 exemplaren in een urne achter de kerk wordt er één gelukkige winnaar getrokken. Doorlopend staan de presentatie van het Belgisch trekpaard, een hoefsmid, de heemkunde, een feesttent, orgelmuziek, een paardencarrousel, jachthoornblazers, diverse optredens van middeleeuwse figuren op het programma. Nu maar hopen op mooi weer! 

http://www.paardenmarktkuringen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s