Begijnhofhuisjes behouden deels publiek karakter en begijnhof krijgt tweede toegang volgens plan van UHasselt

Standaard

begijnhof-1

Op donderdag 19 januari 2017 ging rector Luc De Schepper van de UHasselt langs bij het Hasseltse schepencollege om steun te vragen voor zijn plan voor de aankoop van de dertien huisjes en toegangspoort met woonsten van het Begijnhof. De huisjes worden deels ingericht met openbaar karakter, deels voor studenten. De begijnhoftuin wordt opgewaardeerd als groene long voor de Hasselaren. Er komt ook een tweede toegang tot de site met een doorsteek van de tuin naar de Bonnefantenstraat, dwars door of langs de nog te bouwen nieuwbouw van Z33. 

De begijnhofpoort wordt gerestaureerd en in de woonsten wil UHasselt gastverblijven maken voor gastdocenten en-kunstenaars.  Een deel van de huisjes behoudt zijn publiek karakter met de creatie van een leescafé, exporuimtes, een stadslabo voor ontmoetingsplaats tussen architectuurstudenten en burgers en een klein auditorium voor zo’n 40 mensen. Daarnaast worden in de begijnhofhuisjes de architectuurbibliotheek ondergebracht, die aansluiting zoekt met de toekomstige stadsbibliotheek, want de provinciale bibliotheek verandert van bevoegdheid. Voor studenten is er plaats voor mogelijke studio’s, workshops en ateliers.

De begijnhoftuin krijgt een groene facelift. Er is sprake om er een kruidentuin en een podium ter hoogte van de kerkruïne voor publieke evenementen zoals boterhammen in het park, aan te leggen. Vroeger liep er ook de Demer bovengronds, maar die blijft daar. In de plaats stelt UHasselt heel wat waterpartijen met zitmogelijkheden voor om de mensen het rustige groene parkgevoel terug te geven. 

Dit is in het kort het plan van UHasselt, dat ze zal indienen vóór 27 januari 2017 voor de aankoop van ons begijnhof bij de provincie Limburg. Uiteraard is de steun van het Hasseltse stadsbestuur hier ook van doorslaggevende invloed om de bieding binnen te halen, ook voor de verdere uitwerking van de plannen. Nu maar hopen dat dit plan het haalt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s