Dorpsraad Kermt wijst al vijf jaar bevolking naar duurzaam en hecht samenleven UPDATE

Standaard

Al vijf jaar zorgt de Kermtse Dorpsraad voor concrete acties om de samenleving van de Hasseltse fusiegemeente te verbeteren op gebied van sociale cohesie, duurzaamheid  en inspraak in het beleid. Regelmatig komen plaatselijke verenigingen en inwoners samen om telkens een goed gevulde agenda af te werken. In werkgroepen zoals in die van #duurzaamkermt wordt gestreefd naar de realisatie van vooropgestelde doelen. In het najaar van 2016 kregen zo de #kindersamentuin en de #stoefzak vaste vorm voor direct gebruik. Davy Nelissen, Bart Maes, Dirk Copermans, Peter Triekels en Hans Stevens vormen de kerngroep van de Kermtse Dorpsraad.

Begin september 2016 werd in aanwezigheid van de Hasseltse politici op Ten Hove de #kindersamentuin plechtig geopend. Dat is een omheind plekje, waar de kinderen van Kermt terecht kunnen om op eigen maat en naar eigen goesting alles te doen, wat ook maar met natuur en biologisch tuinieren te maken heeft met het oog op het aankweken van duurzaam gedrag en gezonde consumptie.

Begin oktober 2016 stond de lancering van de #stoefzak op het programma. De Kermtse stoefzak is een herbruikbare winkeltas. Oude werfzeilen en vlaggenstof krijgen een tweede leven. Stiksters van de plaatselijke sociale werkplaats FlagBag zorgden voor de productie van 350 hoogwaardige nieuwe stoefzakken met 5 verschillende afbeeldingen. Ze zijn ’s vrijdags verkrijgbaar tussen 17u30 en 18u30 op het Kermetaplein op de plaatseljke markt. Met deze stoefzakken wil de Dorpsraad de Kermtenaren aanzetten tot bewust winkelen zonder te zorgen voor extra plasticafval.

 Opgewaardeerde sportaccommodatie

Als we het hebben over inspraak in het stadsbeleid dan is de samenwerking van de Dorpsraad met het stadsbestuur essentieel. Dankzij constructieve onderhandelingen over het ontwerp gaat het stadsbestuur eind 2016 over tot de verbouwing en renovatie van de oude sporthal op Ten Hove. Omwille dat kleinere plaatselijke verenigingen nauwelijks nog terecht kunnen in de sporthal van Spalbeek en om de leerlingen van de stedelijke basisschool terug een eigen plek te geven, wordt de jarenlange leegstaande sporthal nieuw leven ingeblazen na de verbouwingen, die voltooid moet zijn tegen september 2017. Nieuw sanitair met speciale aandacht voor kleuters, nutsvoorzieningen, isolatiewerken, een vlak-elastische vloer, kleedkamers en inkomhal zijn voorzien. Leden van de Dorpsraad in samenwerking met de sportdienst nemen het beheer in handen.

Ten Hove

Deze opwaardering van de oude sporthal tot een plaats voor verenigingen en leerlingen kadert in een ambitieuzer plan van de Dorpsraad om herbestemmingen voor heel Ten Hove vast te leggen als groene long van Kermt. Er komt één parking langs de Kermtstraat voor heel het domein, een wandelroutenetwerk tussen het Herkenrodebos, Ten Hove en Spalbeek in oktober 2017, terug een verbinding tussen de Diestersteenweg en Ten Hove & een nieuw provinciaal secretariaat met vormingsplaats voor KSA Limburg.

Tenslotte is er nog De Mieze in de Kermtstraat 44. De Mieze kadert zeker in “DuurzaamKermt, omdat ze zich gespecialiseerd hebben in handmade coolness. Naast de herstelling van schoenen, handtassen en lederwaren, maken ze bij De Mieze ook onder andere allerhande lederwaren naar eigen ontwerp en nikkelvrije juwelen.

Zo ziet Dorpsraad Kermt zijn doelstellingen in samenwerking met andere officiële instanties gerealiseerd om het samenleven in Kermt veiliger en leefbaarder met veel aandacht op duurzaamheid te maken met en voor zijn inwoners.

http://www.kermt.be

http://www.stoefzak.be

http://www.demieze.be

https://www.facebook.com/kermt

Foto’s Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s