Grims verhalen 7: ‘Ons soort mensen’ van Juli Zeh

Standaard

ons-soort-mensen-juli-zeh

In de reeks Grims verhalen geven we vandaag een boekbespreking van ‘Ons soort mensen’ van auteur Juli Zeh.

De Duitse bestsellerauteur Juli Zeh heeft een klepper van een boek geschreven over het op eerste zicht idyllische dorpje Unterleuten, gelegen in het voormalige Oost-Duitsland. De plannen om een windmolenpark aan te leggen brengen de historisch ontstane verdeeldheid tussen de mensen terug aan de oppervlakte. We volgen een groot aantal personages in de strijd die losbarst in het dorp. Allemaal hebben ze andere belangen en ideologieën, zijn ze afwisselend vriend en vijand en balanceren ze tussen eigenbelang en moraal. 

Zelfstandige boer Rudolf Gombrowski heeft alle touwtjes in handen in het dorp, de burgemeester heeft hij in zijn broekzak, en wat hij daar niet mee voor elkaar krijgt regelt hij wel met de louche Bodo Schaller. Zijn aartsvijand is Kron, die terugverlangt naar de DDR en voornamelijk leeft om Gombrowski te dwarsbomen.

Verdere inwoners zijn Jule en Gerrard, stadsvluchtelingen en vogelbeschermers die op weinig begrip kunnen rekenen in het dorp en ook Frederik en Linda, hippe Berlijners die een huis renoveren en niets of niemand ontzien om hun doel, de opbouw van een manège, te bereiken.  

Met veel humor ontleedt Juli Zeh de samenleving van Unterleuten, je leeft mee met de levensechte, niet altijd sympathieke personages en ook aan spanning ontbreekt het niet, het boek lees vaak als een echte thriller.

Wie na het lezen er nog niet genoeg van heeft (en het Duits machtig is) kan op www.unterleuten.de meer te weten komen over de personages en ze ook volgen op hun eigen facebooksite!

‘Ons soort mensen’ van Juli Zeh is uitgegeven door uitgeverij Ambo Anthon en kost 24,99 euro bij boekhandel Grim.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.