Academie voor Streekgebonden Gastronomie stelt zich voor

Standaard

asg-1

De Academie van de Streekgebonden Gastronomie of kortweg ASG toont haar werking in een overzichtelijke vitrinekast, die in de monumentale trappenhal van het Smaaksalon in de Hasseltse Maastrichterstraat staat uitgestald. Het in 1981 opgerichte studiegenootschap street naar het ontdekken van de culinaire en voedingsgeschiedenis in de gastronomie, de volkskunde, de gastrogeografie en het gastrotoerisme. Dit voor heel het gastronomisch homogene cultuurgebied van de Benelux en de buurlanden. De ASG-zetel is gehuisvest in het Stadsarchief in de Hasseltse Rederijkerstraat en ASG-voorzitter Jacques Collen runt er regelmatig de zaak, zeker de uitgebreide bibliotheek.

ASG-Bibliotheek van de Smaak

Zestienduizend boeken zijn inmiddels raadpleegbaar na inventarisatie en klassering, naast tijdschriften, artikels en een uitgebreide menucollectie in het Hasselts Stadsarchief.

Inhoud

Over de inhoud van de toonkast in Huis De Corswarem raakt hij maar niet uitgepraat. Het boek over Oude Gebruiken en Gerechten uit Limburg uit 1977 van Lambin en mijzelf was zowat de aanleiding tot de oprichting van de vereniging. Daarnaast is er studiewerk  over Cauderlier – kok voor burger en koning, over de 19°eeuwse keukenmeester die terug aandacht verdient. Een zeldzame inspiratiebron, benoemd als de eerste culinaire encyclopedie van Vlaanderen, is de vijf-delige boekenreeks Lekker …, een boek per Vlaamse provincie, elk ca. 180 pagina’s. Tenslotte bevinden er zich in twee met kramiekdeeg gebakken beeldbroden die de Hasselaren de bijnamen vinstermíéke en -píéke opleverden, liggen met hun duidelijk uitgebeelde symbolen te vensteren achter het glas”, aldus Jacques Collen.

Vrouwlief Monique Cox’ gedicht Dee Smieggelende Hesseliëre is ook een bijdrage uit de toonkast. Daarin beschrijft zij de eetgewoontes van de Hasselaren in hun eigen, mooie dialect.

Door de toonbank in deze eertijdse patriciërswoning en oude cultuurpand langs Toerisme Hasselt, waarin de Stedelijke Academie voor Kunst en Muziek ooit is ondergebracht, kan de bezoeker genieten van het culinair gebeuren in al zijn vormen, goed voor stof tijdens gidsbeurten. 

http://www.asg.be

https://www.facebook.com/ASG-Academie-voor-de-Streekgebonden-Gastronomie-581691858639202

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.