Grims verhalen 5: ‘De Nix’ van Nathan Hill

Standaard

de-nix

In de reeks Grims verhalen van boekhandel Grim Hasselt staan we dit keer stil bij de boekbespreking van ‘De Nix’. De Nix is een watergeest uit de Noorse mythologie, hij laat je eerst zien wat je het meeste wil en pakt dit vervolgens van je af. 

Daar is ook het centrale thema van het boek, Faye laat haar zoontje Samuel in de steek als hij 10 jaar is. Langzaam wordt duidelijk waarom ze dit gedaan heeft. Daarvoor worden we langs de hippies in het Chicago van 1968 gevoerd, komen we in Noorwegen, New York, Irak en leren we een bonte stoet personages kennen: de zwaar gameverslaafde Pwnage, de opportunistische studente Laura Pottsdam en cynische uitgever Guy Periwinkle. Het zijn maar een aantal van de vaak hilarische karakters die deze veelgelaagde roman zo’n feest maken om te lezen. 

Het hoofdpersonage blijft Samuel die op volwassen leeftijd een uitgebluste universiteitsprofessor met schrijversambities is. Hij ziet zijn moeder in het begin van het boek terug als ze een beroemdheid wordt omdat ze een rechtse politicus met stenen bekogelt. Samuel gaat op zoek naar wie zijn moeder nu eigenlijk is en vervolgens reizen we 700 bladzijdes door verleden en heden, langs tal van subplots en wordt het moeilijk om het boek weg te leggen! 

Voor liefhebbers van vuistdikke Amerikaanse romans zoals die van John Irving, Donna Tartt en Jonathan Franzen. ‘De Nix’ is uitgegeven bij De Bezige Bij en kost bij Grim 24,99 euro.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s