Google toont interesse in UHasselt-onderzoek naar Big Data

Standaard

UHasselt-professor informatica Frank Neven werd door het hoofdkantoor van Google uitgenodigd om de nieuwste ontwikkelingen in zijn onderzoeksdomein toe te lichten. Big Data zijn hot in het walhalla van de IT. Hoewel professor Frank Neven focust op fundamenteel onderzoek naar algoritmes, ligt precies daar de sleutel om die Big Data sneller en efficiënter te kunnen inzetten. 

De onderzoeksgroep van Frank Neven won twee jaar op rij een award voor de beste wetenschappelijke bijdrage op een Amerikaans congres rond Big Data. Hun vooruitstrevende onderzoeksresultaten naar het optimaliseren van het ondervragen van parallelle en gedistribueerde databases trokken de aandacht van internetgigant Google. Zij nodigden professor Frank Neven uit op hun hoofdkantoor in San Francisco om zijn onderzoeksresultaten te komen toelichten.

Date bundelen om patronen te herkennen

“De hoeveelheid data die bedrijven vandaag over ons koop- en surfgedrag sprokkelen, zijn immens”, vertelt professor Frank Neven. “Als je weet dat de Amerikaanse supermarktketen Walmart alleen al 30.000 terrabyte informatie verzamelt over het aankoopgedrag van hun klanten, is het duidelijk dat al die data niet op één computer passen. En toch willen bedrijven al die informatie uiteindelijk wel gebundeld gaan analyseren om in die immense informatiestroom patronen te herkennen. Aan de UHasselt bedenken wij nieuwe algoritmes om die data sneller bij elkaar te brengen.”

Fundamenteel onderzoek onderzoek helpt Google groeien

Dat Google interesse toont in dat onderzoek verbaast de UHasselt-professor niet: “Google investeerde van bij zijn oprichting in een stevige interne onderzoekscultuur. Hun snelle groei en hun toppositie hebben zij immers precies kunnen realiseren door die sterke focus op (fundamentele) onderzoekstopics. Zij beseffen maar al te goed dat het – in tijden waar technologie aan een duizelingwekkend tempo verandert – vaak duurzamer is om die fundamentele algoritmes verder te bestuderen.”

Google-stages voor doctorandi van UHasselt

“Google zet met haar eigen onderzoeksteam trouwens ook heel mooie resultaten neer. We focussen op dezelfde dingen, ontmoeten elkaar op congressen en leren continu van elkaar. Regelmatig gaan er ook UHasselt-doctorandi informatica naar het hoofdkantoor in San Francisco om korte stages bij Google.

http://www.uhasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.