Grims verhalen 4: ‘De geschiedenis van de bijen’ van Maja Lunde

Standaard

grim-de-geschiedenis-van-de-bijen

De schrijfster Maja Lunde pakt het in haar boek ‘De geschiedenis van de bijen’ niet bepaald kleinschalig aan: er zijn drie verhaallijnen, in drie tijdsvakken, in drie werelddelen.

In het Engeland van 1852 wil de bioloog William een nieuwe kas ontwikkelen voor de bijenteelt, in 2007 wordt imker George geconfronteerd met bijensterfte en in het China van 2098 zijn er geen bijen meer en heeft Tao de ondankbare job om bomen handmatig te bestuiven.

De gemeenschappelijke factor van deze verhalen is duidelijk de bij. Van het begin van de ‘industrialisatie’ van het imkervak in 1852 naar het einde ervan in 2098, wanneer de bij volledig is uitgestorven, vertelt het boek hoe het met de diersoort is vergaan en geeft het een schat aan informatie over het leven van de bij en de ecologische ramp die het verdwijnen ervan met zich meebrengt.

Maar dat is zeker niet alles waar deze prachtige roman over gaat. De depressieve William in Engeland zou graag hebben dat zijn zoon zijn interesse in het verbeteren van bijenkasten met hem deelt, maar Edmund is niet geïnteresseerd. Dat zijn dochter er altijd voor hem is ziet hij volledig over het hoofd. In 2007 wil George graag dat zijn zoon Thomas zijn verlieslatende imkerbedrijf overneemt, maar Thomas wil liever verder studeren, hetgeen voor sterke conflicten zorgt in het gezin. En Tao in China tenslotte voedt samen met haar man in moeilijke omstandigheden een zoontje op, en wil er alles aan doen om hem een beter leven dan dat van haarzelf te geven.

Een actueel onderwerp, verpakt in en meeslepende roman, ‘De geschiedenis van de bijen’ is een aanrader!

‘De geschiedenis van de bijen’ is uitgegeven bij De Bezige Bij (!) en kost bij Grim 19,99 euro.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.