Op stap met Herkenrodeboer

Standaard

Op zondag 18 september 2016 mochten we voor één uitzonderlijke keer mee met de wekelijkse wandeling van de boer(en) van Herkenrode. Boer Pieter Coopmans is niet alleen bioboer maar ook entertainer en een voortreffelijke gids, want niet minder dan 70 stappers volgden hem in zijn voetsporen door veld en wei en luisterden vol overgave naar de weetjes en geschiedenis die hij deelde over de omgeving en zijn dieren. 

Zo leerden we dat hij 11 jaar geleden begon met enkele schapen op een strookje grond naast de autostrade en dat ze op dit moment 68 hectare (dat zijn meer dan 130 voetbalvelden) grond bewerken rond de abdij! Vijf jaar geleden begon de samenwerking met boer Koen, die uiteindelijk ook leidde tot de oprichting van de melkgeitenboerderij Karditsel, waar ze in Lummen heerlijke biologische geitenkaas maken.

Het eerste weetje dat Pieter met ons deelde, deed iedereen al eens goed nadenken. De taak van de boer is namelijk voor eten zorgen voor de mensen. Maar wist je dat op 1 hectare grond de boer kan zorgen voor groenten voor 100 mensen, ofwel graan voor 65 mensen, ofwel vlees/melk voor 4 mensen? De voetafdruk (enkel al wat grondoppervlak betreft) van een vleeseter is dus 25 keer zo groot dan die van een vegetariër!

Op dit moment telen ze rond de abdij verschillende graansoorten en zorgen ze voor hooi voor de dieren in de winter.

De runderen zijn van het ras Hereford, een sterk ras dat in elk seizoen buiten in de natuur blijft en daardoor minder vatbaar voor ziektes is. 

De schapen zijn ook oude sterke rassen,  melkschapen en Vlaamse schapen, waarvan er van elk ras maar een 500-tal ooien in Vlaanderen meer zijn. Ook hier wordt gezorgd voor een sterk buitenras. Dit jaar was de kudde gegroeid tot 115 schapen, ondanks dat het weer eigenlijk heel slecht was voor de beesten, dan was het te nat, dan te heet.

Tekst en foto’s Tom Nijsen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.