Illegaal gekapte statiegeldboom zorgt voor klacht bij politiezone MidLim

Standaard

statiegeldboom.jpg

Afvalkunstenaar en plastiekactivist Toon Eerdekens gaat op woensdag 6 juli 2016 een klacht indienen wegens illegal kap van een statiegeldboom, vergezeld door een pv van verantwoordelijk boswachter Jan Appermont van Afdeling Natuur en Bos.

“In plaats van de Limburgse statiegeldbomen op wettelijke manier aan te pakken,
heeft iemand binnen de Vlaamse overheid verkozen om die vervelende statiegeldsymbolen stiekem maar ook illegaal te kappen. langs de E314 tussen Diest en Maasmechelen zijn onlangs zowat alle statiegeldbomen in alle discretie selectief gekapt. De blinkende statiegeldboodschap deed bij iemand precies wat pijn aan de ogen. Dus werd er – na de nodige inventarisatie  door iemand een kapploeg uitgestuurd die de statiegeldbomen en de boodschap vakkundig heeft laten verdwijnen”, aldus een verontwaardigde Eerdekens.

“In de berm van de snelweg is dat te maskeren in het kader van onderhoudswerken. Maar één van de mooiste en schitterendste exemplaren stond niét in de berm. De kapploeg heeft zich vergrepen aan een mooie, 40-jarige eik in natuurgebied Hoge Kempen. Die solitaire eik werd ter dood veroordeeld, omdat 50 flesjes in zijn kale lentetakken het zwerfvuilprobleem op schitterende wijze illustreerden”, gaat hij verder.

Proces verbaal

Dat de boom wel degelijk illegaal werd gekapt -en spoorloos afgevoerd- mag blijken uit het verslag van verantwoordelijk boswachter Jan Appermont die de overtreding ter plaatse heeft vastgesteld.

“Ik bezocht deze namiddag de plaats waar deze boom heeft gestaan. Het betreft bestand 140 are van gemeentebos Bodem II en eigendom van Stad Genk. De boom waarvan sprake was een zomereik met stamomtrek van ± 80/90cm en hij werd recent gekapt (maximaal 4 tot 5 maanden geleden) want de stronk ‘sapt’ nog tot op vandaag. Op de groendienst van Stad Genk was men hiervan niet op de hoogte, ploegen van de groendienst komen in deze uithoek ook nooit en men staat voor een raadsel? Deze boom werd dus illegaal gekapt en opgeruimd door onbekenden. Ik schat dat die boom 40 à 50 jaar oud kan zijn geweest, houtvolume ±1/2m³. Een klacht kan uiteraard altijd worden ingediend bij de politie of via het ANB bij ‘Natuurinspectie’. Misschien best via de politie want het gaat hier ook om ‘diefstal’ en dat is dan juridisch gezien voor hen,” luidt het in zijn pv.

Daarom volgt er een klacht van Toon Eerdekens bij de politie van de zone MidLim wegens een milieu-overtreding. Wordt vervolgd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.