Gastvrij Hasselt vzw zet zich in voor begeleiding van vluchtelingen

Standaard

In Hasselt zijn ongeveer 4.800 niet-Belgen uit Europa, Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika & Oceanië geregistreerd in onze multiculturele stad met maar liefst 158 nationaliteiten. Een aantal van deze gasten zijn asielzoekers wegens oorlog, rampspoed of vervolging in hun land. Gastvrij Hasselt vzw – opgericht in 1992 en met zetel bij Klavertje Vier in de Fonteinstraat 69 in Runkst – biedt hulp aan deze vluchtelingen in eigen buurt. Die hulp kan bestaan uit bijvoorbeeld brieven schrijven, hen helpen bij het zoeken naar inboedel voor hun woonst, begeleiding bij huiswerk van jonge kinderen, regelmatig contact houden met nieuwkomers …, alles dankzij de belangeloze inzet van vrijwilligers die altijd welkom zijn.

Wie is vluchteling?

Niet iedereen die het moeilijk heft in zijn geboorteland, kan in België asiel krijgen. Mensen in extreme armoede door bijvoorbeeld hongersnood of die zelf politiek geweld gebruiken, komen niet in aanmerking voor het vluchtelingenstatuut. Volgens de Conventie van Genève worden slechts mensen erkend als vluchteling, wanneer ze vervolgd en in hun bestaan worden bedreigd omwille van hun ras (conflicten tussen Hutu’s en Tutsi’s in Midden-Afrika), hun nationaliteit (Palestijnen), hun religie (Christenen en Jezidi’s in Irak en Syrië), hun lidmaatschap van een sociale beweging (van een vakbond) of hun politieke overtuiging.

Vluchtelingen in Hasselt

Vluchtelingen die bij zich bij ons willen huisvesten, hebben te maken met talrijke problemen. Naast materiële problemen zijn ze aangewezen om te overleven op een OCMW-uitkering, zoals leefloners. De Hasseltse huisvestingsmarkt is zeer krap: goede en ruime woningen zijn onbetaalbaar voor hen, terwijl de goedkope huurwoningen vaak te wensen overlaten. Schoolgaande kinderen hebben ook te maken met diepgaande aanpassingsproblemen. Ook psychische problemen mogen niet worden onderschat. Aanpassing aan een vreemde culturele omgeving, afscheid van familie en kennissen, maatschappelijk isolement, angst en onzekerheid over de afloop van de asielprocedure spelen hierin een rol.

Ondanks Wereldvluchtelingendag op 20 juni 2016 de revue reeds gepasseerd is, kunnen nieuwe geïnteresseerden zich inzetten als vrijwilliger bij Gastvrij Hasselt vzw en steeds contact opnemen met Lieve Bos op 0486/34 20 02 of met An Goetschalckx op 0476/92 76 46 of via een mailtje plegen naar gastvrij_hasselt@yahoo.com.

http://www.everyoneweb.be/gastvrijhasselt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.