UHasselt viert 43ste verjaardag met eredoctoraten op 24 mei 2016

Standaard

uhasselt eredoctoraten 2016

Op dinsdag 24 mei 2016 zal de Universiteit Hasselt een eredoctoraat uitreiken in de campus van Diepenbeek aan Martha Nussbaum, Paul Stoffels, Kunlé Adeyemi en Jean-Marie Tarascon. De nieuwe doctores honoris causa worden onderscheiden voor hun wezenlijke bijdrage aan de veerkracht van onze veranderende samenleving via hun werk en onderzoek.

Martha C. Nussbaum

martha c nussman

Prof. dr. Martha C. Nussbaum (hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek, University of Chicago) is een gezaghebbende stem in het debat over rechtvaardigheid, gelijkheid, ethiek, emotie en feminisme. De Amerikaanse filosofe verdiende haar sporen met de capabilities approach – een theorie die erop neerkomt dat niet het BNP het sluitstuk moet vormen bij het voeren van beleid, maar de mogelijkheden van de inwoners.

Kunlé Adeyemi

kunle adeyemi

De Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi is oprichter van NLÉ en focust op projecten in ontwikkelende steden. Kunst en cultuur zijn daarbij belangrijke dragers, evenals het geloof in de sociale en stedelijke ontwikkeling voor en door mensen. Duurzaamheid is een kernbegrip in zijn werk. Een van zijn bijzondere projecten is een school op vlotten in de lagune van Lagos (de Makoko Floating School).

Paul Stoffels

paul stoffels

Dr. Paul Stoffels is Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson en Worldwide Chairman van Janssen Pharmaceutical Companies. Onder zijn leiding werden vijftien nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld voor de behandeling van o.a. prostaatkanker. Dr. Stoffels stond als ondernemer ook mee aan de wieg van drie succesvolle aidsremmers. Hij studeerde geneeskunde aan de UHasselt en UAntwerpen.

Jean-Marie Tarascon

jean marie tarascon

Prof. dr. Jean-Marie Tarascon verzet visionair werk op het gebied van materialen voor energieopslag in batterijen. Hij is de oprichter van het Réseau sur le Stockage Électrochimique de l’Énergie aan het Franse Centre National de la Recherche Scientifique. Tarascon won ook verschillende prestigieuze prijzen, waaronder de ‘ENI Protection of the Environment Prize’ (2011) en de Royal Society ‘Centenary Prize’ (2015).

“Onze nieuwe eredoctoren kijken elk met een innovatieve bril naar de veranderingen waarmee we op economisch, klimatologisch, technologisch en demografisch vlak geconfronteerd worden. Hun antwoorden stellen ons in staat om vooruit te gaan én onze weerbaarheid tegen nieuwe schokken te vergroten”, aldus rector Luc De Schepper.

www.uhasselt.be/diesnatalis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s