Drie camera’s geplaatst op Hasselts Dusartplein

Standaard

Op vrijdag 29 april 2016 is de vervanging en de uitbreiding van de camerabewaking op het Kolonel Dusartplein gestart. De huidige camera wordt vervangen en er worden twee extra camera’s geplaatst.

Enkele maanden geleden, na een eerste incident op het Kolonel Dusartplein, nam burgemeester Hilde Claes onmiddellijk enkele maatregelen om de veiligheid in de omgeving verder te verhogen. “Ik heb heel snel de uitbaters van de horecazaken op het plein samengeroepen,” zegt burgemeester Hilde Claes. “Na dit overleg heb ik besloten om onmiddellijk te investeren in de verlichting en het cameratoezicht op het plein. Ook de politie is tijdens uitgaansnachten meer aanwezig in de omgeving.”

Drie nieuwe camera’s

Er werd beslist om de camera die momenteel op het Kolonel Dusartplein hangt, te vervangen en twee extra camera’s te plaatsen. “We stelden vast dat de beelden van de huidige camera van onvoldoende kwaliteit waren om daders efficiënt te kunnen identificeren,” vertelt Philip Pirard, korpschef van de politie Limburg Regio Hoofdstad. “Daarom wordt de camera vandaag vervangen door een exemplaar dat beelden van veel betere kwaliteit maakt.” De camera hangt op een paal achter de muur op het Kolonel Dusartplein.

Daarnaast kon de huidige camera niet de volledige omgeving in beeld brengen. Daarom werd er beslist om nog twee bijkomende camera’s te plaatsen. Afhankelijk van de weersomstandigheden worden die aanstaande maandag of dinsdag geplaatst. “Er komt een camera bij op de paal achter de muur,” zegt Pirard. “De tweede bijkomende camera wordt op de LED wall op het plein gehangen. Dit is een stuk dichter bij de horecazaken waardoor we een nog beter zicht krijgen op wat er in die omgeving gebeurt.” Het gaat over zogenaamde ‘180°-camera’s’ die, het woord zegt het zelf, alles registreren wat er in een gebied van 180° voor de camera gebeurt. Door deze uitbreiding kunnen voortaan ook de bushalte en het gebied achter de muur op het Dusartplein gefilmd worden.

Camerabewaking is en blijft een hulpmiddel om misdrijven op te helderen. De beelden worden meestal ‘retroactief’ gebruikt. Dat wil zeggen dat de beelden na de aangifte van het misdrijf opgevraagd worden om bijvoorbeeld de dader te identificeren of te achterhalen wat er precies gebeurd is.

“Uiteraard moeten deze nieuwe camera’s ons helpen om daders op te sporen maar ik wil toch ook graag het preventie-effect onderstrepen,” vult burgemeester Hilde Claes aan. “De camera’s zullen hopelijk ook een ontradend effect hebben. Daarom gaan we binnenkort nog groter en duidelijker aangeven dat er camerabewaking is op het plein.”

Bel 101

De politie Limburg Regio Hoofdstad vraagt dat burgers die iets verdachts zien of getuige zijn van een misdrijf, zo snel mogelijk de politie te verwittigen via het noodnummer 101. Op plaatsen waar er camerabewaking is, kunnen de beelden dan onmiddellijk gevolgd worden om de politieploegen gerichter aan te sturen.

Extra verlichting

Naast extra camerabewaking komt er ook betere verlichting op het plein. De warme, gele verlichting werd vervangen door helder wit licht. Daarnaast wordt er begin mei extra verlichting geplaatst, onder andere om de donkere muur en het gedeelte van het plein achter de muur te verlichten.

“We zijn blij dat alle partners hun best doen om de extra maatregelen zo snel mogelijk uit te voeren,” zegt burgemeester Claes. “We zijn ervan overtuigd dat we al een goed eind op weg zijn om de problematiek aan te pakken. We zijn momenteel samen met de politie aan het bekijken of er zich nog meer maatregelen opdringen om de veiligheid in de omgeving van het Kolonel Dusartplein verder te verhogen.”

http://www.politielrh.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s