Elke vrijdag kan publiek kennismaken met pathologische producten in orgaanmuseum in Diepenbeek UPDATE

Standaard

orgaanmuseum

Op woensdag 6 april 2016 opent het orgaanmuseum van de UHasselt officieel de deuren in de agora van Gebouw D aan de Agoralaan van de UHasselt op de Campus Diepenbeek. Studenten, onderzoekers én leken ontdekken er meer dan 200 normale en door ziekten/infecties aangetaste organen en misvormde foetussen. “Het orgaanmuseum toont bezoekers, letterlijk, de binnenkant van ons lichaam. Ze zien wat een chirurg zoal ziet”, zegt Dr. Johan Van Robays. Hij bracht alle zeldzaamheden uit zijn ruim 40-jarige carrière als patholoog-anatoom samen in één museum.

Het orgaanmuseum was vroeger gehuisvest in de dienst pathologische ontleedkunde van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk – waar Dr. Van Robays jarenlang werkte als patholoog-anatoom. Hij kreeg er duizenden mensen – geneesheren, studenten, vroedvrouwen, scholieren… – over de vloer. Vanaf heden is het publiek ook ’s vrijdags vanaf 14u meer dan welkom in Diepenbeek voor een rondleiding in groepen tot 15 personen aan 2 euro per persoon deelnamekost, cash te betalen.

Wat is er allemaal te zien?

Foetussen die lijken op een cycloop of zeemeermin. Een (goedaardige) cyste van de eierstok met huid en haren. Een darm aangetast door de ziekte van Crohn. Het zijn drie van de vele stukken die Dr. Johan Van Robays doorheen de jaren verzamelde. “De meeste preparaten in het orgaanmuseum zijn chirurgisch verwijderde organen. De foetussen zijn afkomstig van een abortus of miskraam en dateren uit de periode waarin begraven of cremeren nog niet verplicht was.”

De selectie aan afwijkingen staat uitgestald in 160 weckpotten. Daarnaast zijn er nog 40 ‘emmers’ met grotere operatiestukken. “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die bijna nooit voorkomen. Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien.”

Mooi en abnormaal

Het orgaanmuseum biedt met al die opvallende ‘stukken’ niet alleen een didactische meerwaarde voor UHasselt-studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen. Dr. Johan Van Robays: “We mikken op een breed publiek, want oog in oog staan met echte menselijke organen is voor iederéén een leerrijke ervaring. Bezoekers schrikken bijvoorbeeld als ze zien hoe groot een lever is of hoe klein de baarmoeder.”

Inwendige organen kunnen volgens Johan Van Robays ook esthetisch mooi zijn. “Zelfs een orgaan met een infectie of tumor roept een visueel mooi anatomisch beeld op. Bovendien: in het abnormale – of dat nu een kanker is of een hersenloze foetus – geeft de natuur een stukje van haar geheimen prijs. Dat is altijd interessant, ook voor niet-wetenschappers.”

Voor een geïnteresseerde leek is het zeker de moeite waard om het orgaanmuseum eens te bezoeken!

http://www.uhasselt.be/orgaanmuseum

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s